Yeni bulgularını ACS Sensors bülteninde sunan araştırmacılar, ortalarında sofra tuzunun, kırmızı lahananın ve balmumunun bulunduğu yenilebilir gereçlerden bunu bilmenizi sağlayan besin saflığında bir aygıt tasarlamışlar. Kanıtlama çalışması niteliğindeki bu algılayıcı, -50 °C’den 0 °C’ye kadar ayarlanabilen belli bir sıcaklığın üzerinde ısındığı vakit bir renk okuması sunuyor.
YENİ SENSÖR SORUNU ÇÖZECEK
Populer Science Türkiye’nin içeriğine göre
Donmuş eserler için sensör oluşturmanın bir tahlili de, erime sırasında değişen elektriksel özelliklere sahip gereçler kullanmak. Bu üzere değişimlerin bir sinyal üretmesi de ülkü olurdu (ör. görünür bir renk değişimi gibi). Ek olarak, yalnızca besin ve tüketilebilir bileşenlerin kullanıldığı yenilebilir elektronik bir aygıt ise besin takibinin en inançlı yolu olurdu. Bu yüzden bilim insanları Ivan Ilic, Mario Caironi ve meslektaşları, donuk eserlerde kullanılmak üzere görünür bir renk işareti sağlayan, büsbütün yenilebilen ve gücünü kendi üreten birinci sıcaklık algılayıcısını geliştirmeye koyulmuşlar.